Ιστορία Ο.Π.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Πρώτος πρόεδρος του "αναγνωστηρίου" υπήρξε ο Νικόλαος Καταλανός, ο οποίος εκλέχτηκε στη θέση αυτή στις 5 Φεβρουαρίου 1911. Από τις 13 Ιανουαρίου 1929 με καταστατική συνέλευση ο σύλλογος μετονομάζεται σε "Μουσικοφιλολογικόν και Φιλαθλητικόν Σύλλογον η "Ανόρθωσις". Σ' αυτή την περίοδο (1911-1928) οι εκδηλώσεις του συλλόγου ήταν κυρίως πνευματικού, καλλιτεχνικού, κοινωνικού και εθνικού περιεχομένου. Κατά την διάρκεια των Οκτωβριανών, το 1931, το οίκημα του σωματείου κλείσθηκε από τις βρετανικές αρχές στις 11 Φεβρουαρίου 1932 για εννέα μέρες. Ακόμη στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου 1958, οι Βρετανοί, υπό το πρόσχημα της φύλαξης εκρηκτικών στο σωματείο, ανατίναξαν το οίκημα της "Ανορθώσεως" λόγω της συμμετοχής μελών του συλλόγου στον αγώνα, αλλά και της γενικότερης δράσης και προσφοράς του συλλόγου στον Αγώνα.
Μέλη ή παιδιά μελών του σωματείου έπεσαν στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1955. Ανάμεσα στα μέλη αυτά του συλλόγου είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Παυλός Παυλάκης, ο Κυριάκος Μάτσης και ο Παναγιώτης Τουμάζος.
Η δραστηριότητα του σωματείου στον αθλητικό τομέα αρχίζει ουσιαστικά στις 12 Φεβρουαρίου 1928 με την πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ της ομάδας Π.Ο.Ε.Β που την αποτελούσαν μέλη της "Ανόρθωσεως" και ομάδα της Λάρνακας. Η ποδοσφαιρική ομάδα της "Ανορθώσεως" εντάχθηκε στην δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) το 1934. Έκτοτε η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης συμμετέχει στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Το καλοκαίρι του 1947 σημειώθηκαν οι πρώτοι σοβαροί τριγμοί στο οικοδόμημα του κυπριακού ποδοσφαίρου, οι οποίοι έφεραν και τη διάσπαση του. Κύρια αιτία οι τοπικιστικές διαφορές. Η Ανόρθωση Αμμοχώστου μαζί με τον Πεζοπορικός Λάρνακας και την ΕΠΑ Λάρνακας αποχώρησαν από την ΚΟΠ, ύστερα από έντονη αντιπαράθεση που είχαν με την τότε ηγεσία της. Τα τρία σωματεία είχαν προτείνει σειρά καταστατικών αλλαγών με κυριότερη την εκ περιτροπής έδρα της ΚΟΠ σε όλες τις πόλεις, αίτημα το οποίο απερρίφθη. Ζητούσαν ισότιμη μεταχείριση, θεωρώντας πως τα σωματεία της Λευκωσίας και κυρίως ο ΑΠΟΕΛ τύγχαναν την εύνοια της ΚΟΠ.
Η ΕΠΑ, ο Πεζοπορικός και η Ανόρθωση δημιούργησαν στις 14/09/1947 δικής του χωριστή Ομοσπονδία, την "Π.Α.Ο.Κ." (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ομοσπονδία Κύπρου) με έδρα τη Λάρνακα. Σ' αυτήν εντάχθηκαν επίσης άλλα πέντε σωματεία. Ο ΑΜΟΛ Λεμεσού, η Τούρκικη Λέσχη Λάρνακος, η Τούρκικη Λέσχη Αμμοχώστου, η Τουρκ Ουτζιού επίσης της Αμμοχώστου και η Τσετίν Καγιά Λευκωσίας. Μεταξύ των δύο ομοσπονδιών επικράτησε κλίμα συγκρουσιακό. Η διαμάχη τερματίστηκε με την πάροδο ενός χρόνου όταν η Π.Α.Ο.Κ. διαλύθηκε και τα τρία σωματεία (ΕΠΑ, Πεζοπορικός, Ανόρθωση) επανεντάχθηκαν το φθινόπωρο του 1948 στην ΚΟΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου